Ilmalämpöpumpun hankinta ja hyödyt
Ilmalämpöpumpun hankinta ja siitä saatavat hyödyt kulkevat käsi kädessä. Oikeanlainen pumppu oikeassa kohteessa tarjoaa suurimmat säästöt lämmityslaskussa, varmistaa ilmalämpöpumpun luotettavan toiminnan ja pitkäikäisyyden sekä tarjoaa asumisen ja elämisen mukavuutta.Hankintavaiheessa kannattaa olla yhteydessä alan asiantuntijoihin ja kysellä käyttäjäkokemuksia lähipiirin ihmisiltä.
Ilmalämpöpumpun hankinta
Millaiseen kohteeseen ilmalämpöpumppu tulee?
Ilmalämpöpumpun hankinta tehdään aina asumis ja lämmitysmuodon pohjalta. Parhaiten ilmalämpöpumput sopivat sähkö-, öljy- tai puulämmitteisen omakotitalon, rivitaloasunnon tai vapaa-ajan asunnon lämmitykseen. Kerrostalokohteissa ilmalämpöpumppua tarvitaan ensisijaisesti asunnon viilentämiseen, jolloin hankinnassa kannattaa painottaa ilmalämpöpumpun jäähdytysominaisuuksia.
Tarvitaanko ilmalämpöpumpun hankinnalle lupa?
Kun ilmalämpöpumpun hankinta tapahtuu omakotitaloon tai vapaa-ajan asunnolle, niin viranomaislupia ei tarvita. Kerros- ja rivitaloyhtiöissä ilmalämpöpumpun hankintaan tarvitaan taloyhtiön lupa, koska osa asennuksesta tehdään huoneiston ulkopuolella ja osakkaan muutostyöoikeus kattaa vain asunnon sisätilat. Lupa haetaan taloyhtiöltä ennen ilmalämpöpumpun asennustyön aloittamista. Jos yhtiöön on kuitenkin asennettu aiemmin yksikin ilmalämpöpumppu, riittää hankinnasta ilmoitus taloyhtiön hallitukselle.
Lukuvinkki: Näin hankit ilmalämpöpumpun kerros- ja rivitaloon säännöt huomioiden.
Kohteen perustiedot tärkeitä ilmalämpöpumpun valinnassa
Oikeanlaisen ilmalämpöpumpun hankintaan vaikuttavat monet kohteen perustiedot asunnon koosta asukasmäärään ja mahdollisiin lisälämmönlähteisiin, kuten tulisijoihin.
Neliöiden lisäksi kodin koossa on huomioitava myös asunnon tilavuuskuutiot, koska huoneiston korkeudellakin on merkitystä ilmalämpöpumpun tehontarvetta arvioitaessa. Viilennystarvetta ajatellen merkittäviä ovat myös mahdollisesti suuret ikkunapinnat ilmansuuntineen. Kaikki nämä tiedot auttavat määrittelemään, miten tehokas ilmalämpöpumppu kohteeseen kannattaa hankkia ja miten ilmalämpöpumppu kannattaa mitoittaa.
Mitä ominaisuuksia ilmalämpöpumpulta halutaan?
Nykyaikaisissa ilmalämpöpumpuissa on lukuisia toimintoja ja ominaisuuksia, jotka sekä helpottavat laitteen käyttöä että lisäävät asumisen ja elämisen mukavuutta. Kotona oltaessa ilmalämpöpumpun toimintoja ohjataan kaukosäätimellä, mutta moni haluaa sen rinnalle myös etäohjausmahdollisuuden. Erityisen kätevä mobiiliyhteyden kautta tapahtuva etäohjaus on esimerkiksi vapaa-ajan asunnolla olevan ilmalämpöpumpun ohjaukseen. Tulisijalla varustettuun kohteeseen kannattaa valita takkatoiminnolla varustettu ilmalämpöpumppu, joka jakaa tulisijan tuottaman lämmön tasaisesti eri puolille kotia. Ilmalämpöpumppujen puhdistustoimintojen tehokkuudella puolestaan on merkitystä hyvää huoneilmaa arvostaville ja huoneilman epäpuhtauksista kärsiville.
Oikea sijoitus varmistaa ilmalämpöpumpun toiminnan
Ilmalämpöpumpun sijoittaminen asuntoon vaikuttaa merkittävästi ilmalämpöpumpun tehokkuuteen. Sisäyksikön paikkaa valittaessa tulee kiinnittää huomiota huoneiston ilmankiertoon. Mitä avonaisempi lämmitettävä tila on, sitä parempi. Tavoitteena on, että ilmalämpöpumpun puhaltama ilma pääsee kiertämään asunnossa mahdollisimman vapaasti. Yleensä toimivia sijaintipaikkoja ovat esimerkiksi eteisaulat ja olohuoneet. Kahden tai useamman kerroksen omakoti- tai rivitaloasunnoissa toimivin ja tehokkain tapa on asentaa jokaiseen kerrokseen oma ilmalämpöpumppu. Näin varmistetaan sekä lämmityksen että viilennyksen toimivuus kaikissa kerroksissa ja optimoidaan ilmalämpöpumppujen tehontarve.
Ilmalämpöpumpun asennus on ammattilaisen työtä
Kun ilmalämpöpumpun hankinta on tehty, niin sen jälkeen on vuorossa asennus. Ilmalämpöpumpun asennus on luvanvaraista ammattityötä, joten kuka tahansa ei saa sitä asentaa. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKES ylläpitää rekisteriä sekä asentajista että asennustoimintaa harjoittavista yrityksistä. Huolellinen asennustyö varmistaa ilmalämpöpumpun moitteettoman ja mahdollisimman tehokkaan toiminnan. Oikein tehty asennus vaikuttaa myös ilmalämpöpumpun kestävyyteen pidentäen laitteen elinkaarta.
Myös takuuehdot edellyttävät ammattiasentajan käyttöä. Asennuksen kesto on läpivientien määrästä tai yksiköiden etäisyydestä riippuen vajaan työpäivän verran.
Lisätietoja Toshiba-ilmalämpöpumpuistamme tai asennuspalveluistamme, soita numeroon 0400 422 200 tai lähetä sähköpostia pumpputalo@gmail.com.